Lo falcon mostachut

Lo falcon mostachut (falco subbuteo) es un pichon falcon (28-34 cm de long e 68-84 cm d’envergadura) que sembla a un falcon pelegrin (per veire l’article clicar aiçi) mas mai fin e plan mai pichon.

A l’esquina negra, lo ventre regat verticalament, a lo meteis motiu sul cap que lo falcon pelegrin e a la basa de la coa rossa. Es de la talha del falquet mas es plan mai fin, sas alas son plan longas e primas.

Lo jove en bas e l'adult amont
Lo jove en bas e l’adult amont

Es un grand caçaire d’insèctes e d’auselons. Es extrèmament rapid, pòt capturar de randolas en vòl.  Manja sovent en vòl e pòt tanben noirir en vòl los joves que sabon volar.  Es present dins tot l’estat francés e sa populacion es estimada a 8400 cobles : a titol comparatiu, i a 85 000 cobles de falquets.

Es dificil d’observar, es plan discret. En general se vei sonque quand passa, fòrça lèu-lèu. Es un ausèl migrator : en setembre e octobre, quita nòstre país per anar dins lo sud del continent african. Torna cap al mes de mai.Moisset

Los adults pondon dins un vièlh nis de corbidat, de busa o d’esparvièr, fan pas jamai lor nis elis meteisses. La feme pond dos o tres uòus en junh, puèi los coa pendent 25-30 jorns : pendent aquel temps lo mascle la noirís. A l’edat de 30 jorns, los pichons sabon volar mas demòran encara amb los parents un pauc mens d’una mesada.

Falcon mostachut
Jove
Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :