La puput

La puput es un ausèl elegant, de la talha d’un mèrle. Se remarca per çò qu’es irange ambe las alas negras e blancas e subretot, a una tufa, una upa sul cap, irange amb de puntas negras. En mai, a un long bèc, fin e corbat. Fa de 26 a 28 cm de long e pesa de 40 a 100 g.

Puput

La puput se pòt veire dins l’òrt, quand cèrca d’insèctes jos tèrra en picant amb son long bèc. La podèm veire quand passa en volant : quand vòla, balha l’impression d’un grand parpalhòl per çò que sas alas son largas e arredondidas, e vesèm subretot de blanc e de negre (las alas e la coa).

La puput es migratritz. Torna en çò nòstre per pondre : fa lo nis dins un arbre (dins un trauc) o dins un trauc de paret. Pond de la fin de març a julhet ; puèi coa pendent una quinzenada de jorns e los petits demòran al nis entre 26 e 29 jorns. Es possible de li fabricar un nisador.

A un cant plan caracteristic, fa una seria de up up up…

E segurament que lo nom ven d’aquel cant : en latin se ditz upupa epops, en occitan puput, e puput en catalan, Huppe en francés, abubilla en espanhòl ….hoopoe en anglés.puput

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :